Een sierlijke koud buffet: Gevulde aardappelen

Een sierlijke koud buffet: Gevulde aardappelen

Bereidingstijd: 
30 minuten

Bereiding:

  1. Vul een kleine kookpan met 6 cm water en voeg daar een klein theelepeltje zout aan toe.
  2. Zet het water op een kookpit en zet de kookpit op een middelmatig hoge stand. Als het water begint te koken (komen kleine belletjes in omhoog), de aardappelen goed wassen en op middelmatige stand 20 minuten laten koken in de schil (mochten ze overkoken: zet het vuur lager en zet de deksel van de pan op een kier).
  3. Prik na 20 minuten met een vork in de aardappelen: als je er goed met je vork door kan, zijn ze gaar. Indien dit niet het geval is, laat ze nog 5 minuten doorkoken.
  4. Rol de schijf ham op en snijd de ham in reepjes totdat je reepjes krijgt van 1 kleine cm breed en 2 cm lang.
  5. Pak de selderstengels, maak ze los van elkaar, snij het gedeelte met de bladeren eraf alsook 1 cm van de onderkant. Was vervolgens iedere stengel af. Snij de selder fijn. De selder moet in stukjes van max. 0,5 cm gesneden worden.
  6. Was de tomaat en zet een tweede kleine kookpan gevuld met 7 cm water op het vuur. Laat dit water koken.
    Leg de tomaat 5 minuten in kokend water. Haal ze er na 5 minuten uit, spoel ze voorzichtig af onder koud water (zorg dat ze niet uit elkaar valt! Odersteun eventueel met de deksel van de kookpan), leg ze op een
    snijplankje en haal met een aardappelmesje de schil er voorzichtig van af. Haal met een klein lepeltje de pitjes uit de tomaat en snijd het tomatenvruchtvlees in stukken van 1 cm op 1 cm.
  7. Pak de aardappelen en snij de deksels - het kopje - van de aardappelen af en hol met kleine lepeltjes de aardappelen voorzichtig uit (1/2 cm van de rand)
  8. Meng in een aparte kom het kruim wat je uit de aardappelen hebt gehaald met de overige grondstoffen - dus de selder en tomaat - en voeg aan dit mengsel ook een scheutje melk toe (ongeveer 2 eetlepels).
  9. Vul met dit mengsel de uitgeholde aardappelen en zet daarna alles 10 minuten in de oven op (200°C) Leg op iedere gevulde aardappel een selderblaadje en dien op.
Organisatie
Provinciale Jeugddienst Limburg
Aantal personen: 
8
Ingrediënten
AantalMaatIngrediëntOpmerking
4
- nvt -
aardappelen
4
- nvt -
stengelselder
2
schijf
gekookte ontvette ham
grote schijven
2
- nvt -
tomaat
150
gram
magere kruidenkaas
4
eetlepel
magere melk
Materiaal
  • eetlepel
  • 2 kleine kookpannen
  • snijplankjes
  • aardappelmesjes
  • kleine lepeltjes
  • grote kom voor in de oven
  • vorken
  • kom
  • houten lepel
  • 4 grote vorken