Leg een veilig kampvuur aan, en zet daarmee enkele dikke stukken hout om tot gloeiende houtskool. Snij ondertussen een verse, rechte twijg van 1,5 meter lang of meer, en ontschors een dertigtal cm aan een uiteinde ervan. Knip dan je nagels kort en was je handen zeer goed. Brooddeeg werkt als een gom. Al het vuil dat aan je handen of onder je nagels blijft, komt tijdens het kneden in je brood terecht. Achteraf heb je dan vast en zeker wél propere handen en zuivere nagels.
Bereiding:
Doe de bloem in je gamel of een kommetje, voeg een klein beetje water toe, en begin te kneden. Als het deeg korrelig blijft, voeg je een klein beetje water toe. Als het deeg taaie mastiek blijft, voeg je een heel klein beetje water toe. Als het deeg aan je handen kleeft, voeg je een heel klein beetje bloem toe. Als het deeg uniform gekneed is, niet aan je handen kleeft, en in vorm geboetseerd kan worden, is het klaar. Rol van het deeg een lange dunne worst, en prik die op het ontschorste uiteinde van de twijg. Bak het brood in 15 tot 20 minuten boven de gloeiende houtskool, terwijl je het geregeld omdraait. Als het brood te dicht bij de houtskool komt, verbrandt het met blaasvorming; die verbrande blazen kan je er met een zakmes afkrabben. Eet het brood bij de andere bereidingen van de woudloperskeuken.