Hoeveelheden

30 kilo spaghetti over? Of alle croque monsieurs tot de laatste op en nog 30 grollende magen? Hoeveelheden voor grote groepen inschatten is niet evident. Met deze info willen we beginnende kampkoks graag op weg zetten.

Basishoeveelheden

Een van de moeilijkste zaken bij koken voor grotere groepen is hoeveelheden inschatten. Bij de lijstjes op deze pagina vind je zogenaamde basishoeveelheden. De hoeveelheden gelden voor een doorsnee persoon per maaltijd. Natuurlijk zijn er vele factoren die hierop een invloed hebben.

Hoeveelheden aanpassen

Op kamp wordt over het algemeen iets meer gegeten dan thuis. Je mag verwachten dat een groep 17 à 18-jarigen meer eet dan een groep 10-jarigen. Pas de hoeveelheden dus aan naargelang de samenstelling van de groep. Je zult vanaf de eerste dag wel merken of je te maken hebt met een groep grote of kleine eters. Je kunt eventueel een receptenboekje bijhouden met eigen hoeveelheden.
 

Overschotten

Het zal zelden voorkomen dat je perfect kunt inschatten hoeveel er gegeten zal worden. Overschotten komen, hoe goed je ook je best doet, altijd voor. Dat is niet erg, op voorwaarde dat je probeert om er iets mee te doen. Resten van een warme maaltijd zijn nu eenmaal geen afval. Ze kunnen op een eenvoudige manier verwerkt worden in de soep of als broodbeleg. Probeer de restjes zo onzichtbaar mogelijk te verwerken en verwerk geen resten waarin al resten werden verwerkt!

Lijstjes

Granen: gram per persoon, de hoeveelheden gelden voor de droge hoeveelheid

  • deegwaren: 100-125 gram
  • rijst: 70 gram
  • gierst: 75 gram
  • quinoa: 80 gram
  • couscous: 80 gram
  • bulgur: 80 gram

Saus: gram per persoon

  • groentesaus: 90 gram
  • kaassaus: 50 gram


Vleesvervangers: gram per persoon

  • Sojabrokken verwerkt in een saus of gemengd met andere groenten: 25 gram
  • linzen: 50 gram
  • kikkererwten voor bij couscous of in spaghettisaus: 15 gram
  • bonen verwerkt in een groentesaus: 25 gram
  • tofu: 50 gram
  • tempé: 50 gram
  • seitan: 50 gram
  • zelfgemaakte burgers: 500 gram droogvoer (graan, peulvruchten) is ruim voldoende voor burgers voor 20 personen.


Soep

  • soep: 0,25 liter per persoon
  • maaltijdsoep: 0,4 liter per persoon


Vlees of vis

  • 75-100 gram per persoon per dag
  • fishsticks: 250 gram per persoon (5 à 6 sticks per persoon)
    stokbrood: 3 eters per brood


Brood

  • brood: 200 gram per persoon per dag (5 à 12 sneden per dag)
  • 's ochtends: 4-5 personen/volkorenbrood
  • 's middags: 3 personen/volkorenbrood


Groenten: gram per persoon

  • dagelijkse behoefte: 300 gram
  • slinkende groenten: 400 gram
  • niet-slinkende groenten: 250 gram
  • gekookte aardappelen: 200 gram
  • puree: 250 gram aardappelen


Broodbeleg: gram per persoon

  • kaas: 50 gram
  • zoet beleg: 10 kilogram per 20 personen voor 8 dagen


Afwasmiddel

  • 1 liter per kamp voor +/- 25 personen