Als je soep op de gemakkelijkste manier maakt, uit pakjes of blik, heb je geen voorbereiding nodig. Vooral gedroogde soep in pakjes is handig als noodrantsoen op trektochten. Mijn voorkeur gaat echter naar de woudloperssoep, waarvoor je onderstaande ingredienten in de natuur kan vinden. Wie twijfelt aan zijn kunnen, kan natuurlijk een groentensoep van de klassieke soepgroenten als basis nemen, en er de kruiden aan toevoegen waarmee hij het best vertrouwd is.
De bladeren, best de frisse jonge, van
bosbes (vaccinium myrtillus), waarvan het plukken een aangename nevenactiviteit kent
Al deze planten moeten natuurlijk degelijk en grondig gewassen worden, en met uitzondering van de bloemen fijn gehakt.
Bereiding:
Om fabriekssoep soep te bereiden, volg je de instructies op het pakje of blik. Voor de woudloperssoep breng je 2,5 liter water aan de kook, of als je veel zure of bittere planten gebruikt, 1 liter water en 1,5 liter melk. Voeg daar het plantenhaksel aan toe en laat enige minuten doorkoken. Als de soep klaar is, roer er dan de havermout onder, en laat nog een minuut doorkoken. Neem de pot van het vuur, en laat nog 5 tot 10 minuten zwellen met het deksel er op.