Soepap

Soepap

Bereidingstijd: 
20 minuten

Voorbereiding:

Als je soep op de gemakkelijkste manier maakt, uit pakjes of blik, heb je geen voorbereiding nodig. Vooral gedroogde soep in pakjes is handig als noodrantsoen op trektochten. Mijn voorkeur gaat echter naar de woudloperssoep, waarvoor je onderstaande ingredienten in de natuur kan vinden. Wie twijfelt aan zijn kunnen, kan natuurlijk een groentensoep van de klassieke soepgroenten als basis nemen, en er de kruiden aan toevoegen waarmee hij het best vertrouwd is.

De bladeren, best de frisse jonge, van

  • bosbes (vaccinium myrtillus), waarvan het plukken een aangename nevenactiviteit kent
  • bijvoet (artemesia vulgaris), kan bitter zijn
  • duizendblad (achillea millefolium)
  • herderstasje (capsella barea-pastoris)
  • pimpernel, kleine (sanguisorba minor), niet voor mensen met gal-, maag- of leverklachten
  • weegbree, smalle (plantago lanceclata), het melkachtige sap van de stengels verlicht volgens sommigen brandnetelsteken
  • weegbree, grote (plantago major)
  • cichorei (cichorium intybus), kan bitter zijn
  • paardenbloem (taraxacumn offinicinale), bewaar ook de eetbare bloemen als versiering voor boven op de klaargemaakte soep
  • perzikkruid (polygonum persicaria)
  • veldzuring of zurkel (Rumex acetosa), is erg zuur, het sap  van gekneusde bladeren verlicht tevens brandnetelsteken
  • zevenblad (aegopodium podagraria)
  • zilverschoon (potentilla anserina)

De jonge topjes van brandnetel (urtica dioica), zie ook de opmerkingen bij weegbree en veldzuring

De gehele plant van vogelmuur (stellaria media)

De bloeiende plant van

Bloem en blaadjes van groot kaasjeskruid (malva sylvestris)

De bloemen, als versiering boven  op de klaargemaakte soep, van

Al deze planten moeten natuurlijk degelijk en grondig gewassen worden, en met uitzondering van de bloemen fijn gehakt.

Bereiding:

Om fabriekssoep soep te bereiden, volg je de instructies op het pakje of blik. Voor de woudloperssoep breng je 2,5 liter water aan de kook, of als je veel zure of bittere planten gebruikt, 1 liter water en 1,5 liter melk. Voeg daar het plantenhaksel aan toe en laat enige minuten doorkoken. Als de soep klaar is, roer er dan de havermout onder, en laat nog een minuut doorkoken. Neem de pot van het vuur, en laat nog 5 tot 10 minuten zwellen met het deksel er op.

Organisatie
scouts Sint-Jan Steendorp
Aantal personen: 
10
Ingrediënten
AantalMaatIngrediëntOpmerking
3
liter
soep, water of melk met water
best soep zonder vermicelli
1
kg
havermout
de goedkoopste is de beste
Materiaal
  • een kookpot en een pollepel