Januari 2013

Januari 2013

Maand
januari, 2013

De winter is nu goed begonnen, tijd voor stevige en gezonde kost. In de winter is het aanbod aan fruit zeer beperkt en qua groenten zijn het voornamelijk koolsoorten, knollen en wortelsoorten die ons voorgeschoteld worden. Witte kool hoeft niet altijd vergezeld te worden van bechamelsaus, je kunt ook een pittige koolsla maken. Heerlijk bij een hartig gerecht zoals een (biologische) hamburger.

(Het kampmenu wordt elke maand evenwichtig samengesteld door Velt vzw)

TijdstipRecept
Ontbijt

Boekweitpannenkoeken

Organisatie: 
Provinciale Jeugddienst Limburg
Bereiding:

1. Zeef de bloem en het boekweitmeel en maak in het midden een kuiltje.
2. Los de gist in een kop warme melk op en giet dit in het kuiltje.
3. Meng even met de bloem en...

Middagmaal

Aardappelsoep met ham en kaas

Organisatie: 
Mediaraven vzw
Voorbereiding:

- Snij de aardappelen en groenten in stukken.
- Snij de uien en knoflook fijn.
- Snij de ham in reepjes van 0.5cm op 3cm. 

Vieruurtje

Chocoladepudding

Organisatie: 
Provinciale Jeugddienst Limburg
Bereiding:

Neem 0,5 l melk en breek hierin de vanillebloem. Breng de rest van de melk aan de kook met de suiker en laat hierin de chocolade mee oplossen. Neem de pot van het vuur en doe de...

Avondmaal

Zelfgemaakte soepstengels

Organisatie: 
Mediaraven vzw
Bereiding:

1. Snij het bladerdeeg in repen van ± 1 cm breed. Snij de middelste repen nog eens middendoor. Plaats ze naast elkaar op een ingeoliede bakplaat.
2. Klop de eieren los met een vork...

Avondmaal

Ajuinsoep

Organisatie: 
Scouts en Gidsen Vlaanderen
Bereiding:snij de ajuin en de prei in ringen laat ajuin en prei stoven in de vetstof doe het water met de bouillonblokjes en de in stukken gesneden aardappel erbij en laat gaarkoken...
Avondmaal

Varkensstoofvlees met raapjes en knolselder

Organisatie: 
Mediaraven vzw
Voorbereiding:

- Rol de stukken vlees door de bloem en schud er de overtollige bloem af.
- Snipper de uien fijn.
- Snij de raapjes en de knolselder in gelijke blokjes.

Avondmaal

Groentepuree van knolselder, spinazie of wortel

Organisatie: 
Scouts en Gidsen Vlaanderen
Bereiding:maak aardappelen en groenten schoon en kook afzonderlijk gaar giet af en pureer meng aardappelen en groenten, roer er de vetstof en de melk onder breng op smaak met peper, zout...
Avondmaal

Marmercake

Organisatie: 
Scouts Meerdaal Haasrode
Bereiding:Laat de oven voorverwarmen op 175°C.
Neem een grote kom en doe er de boter in. Voeg de juiste hoeveelheid suiker bij.Scheid eiwit en eigeel: het eigeel moet bij het mengsel, het eiwit...
Vijfde maaltijd

Frikadellen

Organisatie: 
Provinciale Jeugddienst Limburg
Bereiding:Gehakt mengen met de losgeklopte eieren en het paneermeel. Vorm gehaktballen en bak ze door en door gaar. Tip: maak de frikadellen niet te dik, zodat de buitenkant mooi bruin wordt en de...